Uncategorised

Välkommen till ett riktigt spännande – och lite läskigt – höstlov på 2047 Science Center i Borlänge under måndag–lördag vecka 44! 

Som vanligt erbjuder vi extra många aktiviteter under höstlovet. Det blir till exempel en spännande halloweeninspirerad kemishow i samarbete med elever från Lugnetgymnasiet i Falun.

Under höstlovet går det även att bygga och programmera med LEGO, en aktivitet som aldrig upphör att locka och inspirera.

Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

ÖPPETTIDER OCH PRISER HÖSTLOVET 2023

Öppettider måndag 30/10 till lördag 4/11: Kl. 10.00–17.00
Ordinarie entréavgifter gäller under höstlovet: Barn 60 kr, vuxen 100 kr, pensionär 80 kr.
Planetarievisningar: 40 kr/visning + entréavgift

 

EXPERIMENTMILJÖN

Vårt science center är alltid fullt av interaktiva experiment som du kan utforska och fascineras av. Roligt och lärorikt för alla åldrar! Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik.

Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

   

BYGG OCH PROGRAMMERA EN MONSTERROBOT

Bygg och programmera en läskig halloweenrobot som älskar godis! Vi använder oss av LEGO Essential för att ge monsterroboten liv. Med hjälp av en motor och en färgsensor programmeras roboten så att den kan hitta så mycket godis som möjligt.

Tid: Måndag 30/10–fredag 3/11. Tre pass per dag, kl. 11.00–12.00, 13.00–14.00 och 15.00–16.00.
Plats: Sal Fuglesang
Övrigt: Max 20 deltagare per pass. Biljetter hämtas i receptionen. Först till kvarn!

 

HALLOWEENINSPIRERAD KEMISHOW

Välkommen till en spännande kemishow där magi och vetenskap möts! Ta med alla du känner och ha det sprakande roligt tillsammans med eleverna från Lugnetgymnasiet i Falun!

Efter halloweens festligheter är Häxan Gargalina på väg hem till Blåkulla. Mitt under hemfärden får hon tekniska problem med sin magiska kvast och kraschar i Science Center. Gargalina försöker laga kvasten med sin magi men misslyckas. Hon blir tvingad att kalla in historiens främsta vetenskapsman och vetenskapskvinna. Genom flera häftiga experiment försöker gänget att laga kvasten.

Tid: Måndag 30/10–torsdag 2/11. Två shower per dag, kl. 10.30 och 13.30.
Plats: Glaskorridoren utanför butiken.
Övrigt: Drop-in. Showen passar barn i åldrarna 3–12 år, gärna i föräldrars sällskap, men alla åldrar är välkomna.

 

PLANETARIEVISNINGAR (FRÅN 6 ÅR)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. Under visningen Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. I filmen Cell, cell, cell utforskar vi cellerna i människokroppen och deras fascinerande beståndsdelar. 

Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet. Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Tider planetarievisningar måndag–lördag vecka 44:

Kl. 11.15: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 12.15: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
Kl. 14.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 15.00: Cell, cell, cell (film) Cirka 25 minuter. 

Under 2022 inleddes vårt arbete med projektet Science Kids, som ska pågå fram till 2025. Under projektet samarbetar 2047 Science Center med Svartnäsgårdens förskola och Forsaängårdens förskola i Borlänge kommun och med montessoriförskolorna Barnens hus och Dagsländan i Falu kommun. 

 

Lekfullt lärande om naturvetenskap och teknik

Projektet Science Kids har till syfte att främja lekfullt lärande inom naturvetenskap och teknik i förskolan. I en serie upptäcktsresor ska barnen utforska fenomen och begrepp i den naturvetenskapliga världen och tekniken omkring oss och det är barnens nyfikna frågor som ska styra utforskandet. 

Projektets mål är att skapa, sprida, underhålla och utveckla ett sammanhållet stödmaterial för små barns lekfulla lärande inom naturvetenskap och teknik.

 

Föreningen BUNT i samarbete med tre science centers

Projektet Science Kids drivs av föreningen BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik) tillsammans med tre Science Centers – Kreativum i Karlshamn, 2047 Science Center i Borlänge och Teknikens Hus i Luleå – vilka var och en samarbetar med förskolor i två närliggande kommuner. Projektet genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

 

Material för att stimulera samtal i hemmen

Webbplatsen www.sciencekids.se presenterar under våren 2023 pedagogisk dokumentation om barnens upptäcktsresor, avsedd för förskollärare, samt ”föräldraversioner” av dessa för att stimulera fortsatta samtal i hemmen.

 

Välkommen till en eftermiddag med rymdtema! 23 januari kl. 15.00–17.00 presenteras NTA Skolutvecklings nya prova på-uppdrag Människan i rymden. I samband med presentationen hålls även två korta inspirationsföreläsningar med professorerna Christer Fuglesang och Anders Ynnerman. Alla som är intresserade är välkomna att delta!

 

Välkommen till presentation av Människan i rymden

Vad: Livesänd presentation av prova på-uppdraget och inspirationsföreläsningar om rymden som hålls av Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och Christer Fuglesang, professor i rymdfart vid KTH och Sveriges första astronaut.
Plats: Digitalt via Zoom.
Datum: 23 januari 2023
Tid: 15.00–17.00
Sista anmälningsdag är 20 januari: Länk till anmälningsformulär

Alla som är intresserade är välkomna att delta.
Frågor om den digitala presentationen: sara.wennergren@ntaskolutveckling.se
Kontaktperson 2047 Science Center: Frida Hallmans

  

Människan i rymden

Uppdraget Människan i rymden och är ett teknikuppdrag för lågstadiet. Pedagoger från 2047 Science Center har deltagit i arbetet med att ta fram uppdraget tillsammans med NTA Skolutveckling och ESERO Sverige.

Syftet med uppdraget är att väcka nyfikenhet, intresse och lust att lära mer om programmering och rymden. Genom att arbeta med uppdraget får eleverna en inblick i hur människans nyfikenhet och behov har fungerat som drivkraft för teknikutveckling och för att utforska rymden. 

Eleverna får dessutom utveckla sina kunskaper i programmering med hjälp av programmeringsspråket Scratch. Scratch är ett visuellt programmeringsspråk för barn som utvecklas av forskargruppen Lifelong Kindergarten under MIT Media Lab. Med ett visuellt programmeringsspråk skapas program genom att pussla ihop grafiska kodblock på ett sätt som påminner om att bygga LEGO. På detta vis kan barn lära sig den logiska strukturen bakom programmering utan att behöva skriva kod.

Prova på-uppdragen har tagits fram för att de som ännu inte är medlemmar i NTA Skolutveckling ska kunna pröva på NTA:s arbetssätt. Uppdragen går bra att använda även om man redan arbetar med NTA.

Prova på-uppdraget Människan i rymden är tillgängligt via NTA Skolutvecklings webbplats

 

Om NTA Skolutveckling

NTA är ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap, teknik och matematik. Programmet vänder sig till skolans huvudmän (kommuner och fristående skolor/förskolor) och erbjuder teman som utgår från kursplanerna i ett eller fler av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Cirka hälften av alla kommuner i Sverige är medlemmar i NTA Skolutveckling. I Dalarna är samtliga kommuner förutom Orsa och Älvdalen medlemmar.

Mer information om NTA Skolutveckling finns på ntaskolutveckling.nu
Läs mer om 2047 Science Centers arbete med NTA i Borlänge och Falun.

 

Om Esero

ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. Syftet är att öka barns och ungdomars intresse för och kunskap inom STEM-ämnena, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

Mer information om Esero finns på esero.se

 

Inspirerande eftermiddag tillsammans med många av Falu kommuns stödfunktioner!

 

Välkommen till ett pedagogiskt café där du som lärare i grundskolan får information och inspiration om hur de samlade stödfunktionerna kan stötta din undervisning, oavsett om det handlar om litteratur, teknik, naturvetenskap, kultur eller historia.

Är du nyfiken på hur 2047 Science Center kan stötta i matematik eller teknik och de naturvetenskapliga ämnena med NTA-lådor? Eller vill du få mer koll på vad det finns för vägar att gå för att kunna jobba med programmering med t.ex. LEGO-­robotar?

Har du börjat fundera på hur kommunens bibliotekarier kan bidra till elevernas läs- och skrivutveckling? Du kanske har hört talas om att det finns lärare som har badat isvak med sina elever? Vad mer kan man göra tillsammans med Naturskolan? På vilket sätt kan Kulturskolan stimulera elevernas skapande med musik, konst och dans? Och hur kan Världsarvet Falun, Falu Gruva och Falu Energi & Vatten vara en del av din undervisning?

Oavsett vad du är nyfiken på så finns vi samlade denna eftermiddag för att ­prata om vad vi kan göra för roliga saker tillsammans. Vem vet, det kanske föds nya spännande idéer denna dag när vi inspirerar varandra!

Du kommer när det passar dig. Vi finns på plats mellan kl. 14.00 och 17.00, men anmäl dig så vi vet hur mycket fika vi ska duka fram.

 

För vem:
Lärare i grundskolan, F–9.

Tid:
Torsdag 9 februari, kl. 14.00–17.00.
Drop-in!

Plats:
2047 Science Center
Mormorsgatan 7
791 51 Falun

Anmälan:
Anmäl dig senast måndag 6 februari på länken: http://px.nu/g8c3w

Övrigt:
Vi bjuder på fika under eftermiddagen. Ange eventuell specialkost vid anmälan.

 

Medverkande

2047 Science Center / NTA Skolutveckling 
Kulturskolan
Falu Naturskola
Falu Energi & Vatten
Falu Gruva / Världsarvet Falun

 

2047 Science Center har ett samarbete med Falu ­kommun­som innebär att vi stöttar den ordinarie skolverksamheten på olika sätt. Under läsåret 22/23 innefattar samarbetet bland annat aktiviteter för alla fritidshem och elever i årskurs 7 samt stöd till elever med problemskapande skolfrånvaro och särskilt begåvade elever.

 

Från och med 22 augusti har vi nya öppettider. Du hittar dem längst ned på sidan. Vid skollov kan andra öppettider förekomma. Vi brukar lägga ut information om varje skollov ett par veckor för lovet börjar.

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
Måndag; Stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 

Opening hours
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida