Planetariet

I planetariet visas filmer och planetarieprogram där en guide lotsar besökarna genom solsystemet och galaxerna. Den aktuella stjärnhimlen visas också i planetarieprogrammen. I planetariet finns 38 sittplatser och du sitter under ett sfäriskt tak med 7,3 meters diameter.

planetariet2
Aktuellt program:

För närvarande har vi endast visningar i planetariet på ­lördagar och under skolloven. Grupper kan dock boka visningar även ­under vardagar. Läs mer om visningarna under lovdagar

11.00–11.25 Astronaut (film)
13.00–13.40 Solsystemet (visning med guide)
15.00–15.25 Solen – en levande stjärna (film)

Kostnad
40 kr/visning + entréavgift. Biljett köps i receptionen.
Från 6 år.
 
Innehållet i programmen:

planetariet fettu

Solen – en levande stjärna, 25 minuter
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade
Solen har lyst på vår värld i fyra och en halv miljard år och är helt nödvändig för livet på jorden. Den är vår planets kraftverk, den energikälla som driver vindar och väder. Den är den främsta kraftkällan för det myller av liv som krälar, simmar och flyger på Jorden. Du får lära dig hur solen producerar all den energi som strålar ut från den. Vi har studerat Solen, långt innan vi förstod hur hela vår tillvaro var beroende av den. Idag har vi moderna teleskop och rymdsonder som ger ny kunskap om solen. Solen är en så kallad gul dvärgstjärna. Men låt inte detta lura dig, solen är 500 gånger tyngre än alla solsystemets planeter tillsammans och, om du skulle nå från Solen ena sida till den andra, så skulle du behöva 109 jordklot bredvid varandra. I programmet jämförs även solen med andra stjärnor. Länk till trailer för filmen.

planetariet fettu

Andra världar, 30 minuter
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade
Under tusentals år trodde människan att detta var Universums mittpunkt. Tack vare vår nyfikenhet, fantasi och lust att upptäcka, vet vi nu att planeter som vår Jord inte är särskilt ovanliga i kosmos och att Solen bara är en vanlig stjärna, bland hundratals miljoner andra i vår galax Vintergatan.  Med hjälp av världens mest kraftfulla teleskop kan vi utforska mer och mer av Universum. Det vi hittills har upptäckt har överträffat även de vildaste förväntningarna hos både forskare och science fictionförfattare. De flesta stjärnor har planeter — det visare sig att de är vanligare än vi trodde. Det finns en enorm mångfald av världar där ute som bara väntar på att bli upptäckta. Men trots alla dessa upptäckter så återstår den största frågan av alla: finns det liv där ute? Länk till trailer för filmen.
 
planetariet fettuFrån jorden mot universum, 30 minuter
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade
Natthimlen är både vacker och full av gåtor. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum där astronomer tittar uppåt och försöker förstå vad de ser. I dag finns det både mark- och rymdbaserade teleskop som samlar in universum ljus, inte bara synligt ljus utan även infrarött ljus, radiovågor och röntgenvågor. Med hjälp av dessa tittar vi på solsystemets planeter, supernovor och svarta hål, stjärnhopar, nebulosor och galaxer. Vi bor i ett fantastiskt universum. Varje gång vi tror vi förstår den värld vi lever i överraskar universum oss med nya gåtor och mer komplexitet. Länk till trailer för filmen.
 

rymdresan staende 100

Rymdresan, 31 minuter
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade
Rymden har under alla tider väckt fascination och upptäckarlust. I filmen Rymdresan får du en unik upplevelse i rymden där du är helt omsluten av ljud och bild. Med Christer Fuglesang som guide, får du möjligheten att ta en närmare titt på livet ombord på världens i särklass högst belägna arbetsplats – den internationella rymdstationen ISS. Vad gör man egentligen i rymden? Hur känns det att vara viktlös? Du får följa med Christer på hans långa resa, från den dagen han blev antagen som ESA-astronaut fram till dess att han blev den första svensken i rymden. Detta varvas med nedslag i allt från rymdhistoria och fysik till rymdforskning och träning. Vill du uppleva känslan av viktlöshet? Trailer för filmen. OBS! Filmen är inte i 3D när den visas på 2047 Science Center.
 
 

cellcellcell liten

Cell! Cell! Cell!, 25 minuter
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade
Du består av 70 biljoner celler som arbetar, pratar och tänker. Det är cellerna som gör dig levande och detta är berättelsen om hur de gör det. Tillsammans med Raj och Sooki utforskar vi cellerna i människokroppen och deras fascinerande beståndsdelar. I detta äventyr upplever vi mysterierna kring DNA och hur en ny människa kan bli till från en enda liten cell. Filmen passar innehållsmässigt bäst för barn i skolåldern, men även yngre barn kan få stor behållning av upplevelsen. Can also be run with English narration for booked groups.
 
 
 
 
mellanstadiet_vartsolsystemSolsystemet, ca 35-40 minuter
Planetarieprogram för barnfamiljer och andra intresserade
En planetarieguide lär dig om solsystemets himlakroppar och deras rörelse i förhållande till varandra. Under programmet får du också lära dig mer om hur människan kan vara i rymden och hur satelliter fungerar. Vi lämnar även solsystemet för att se var det finns planeter runt andra stjärnor. Som avslutning visas den aktuella stjärnhimlen.
 
 
astronaut litenAstronaut, 24 minuter
Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade
Utforskandet av rymden är den största erfarenheten som någonsin gjorts av mänskligheten. Vad krävs det för att få ta del av denna fantastiska resa? Vad krävs det för att bli en astronaut? Upplev en rymdrakets uppskjutning från insidan av kroppen på en astronaut. Utforska den inre och yttre rymdens fantastiska värld genom att sväva runt en internationell rymdstation eller på en resa genom mikroskopiska delar av den mänskliga kroppen. Upptäck rymdens lurande faror när vi utsätter människokroppen för alla utmaningar som rymden har att bjuda på! Can also be run with English narration for booked groups.
 
 
zula litenZula-patrullens stora väderäventyr, 24 minuter
Film med svenskt tal för lite mindre barn
Följ med Zula-patrullen på äventyr! Den här gången utforskar patrullen vädret på jorden och andra planeter i vårt solsystem samtidigt som de skyddar universum mot elaka skurkar. En hisnande resa som lär oss om både astronomi och väder. Zula-patrullen passar för de minsta och upp till nio år. Denna film visas mest för besökande förskolor och skolor.

 

  

Bokningsbara program för skolor och grupper (utöver ovanstående program):
 
lagstadiet jordenmanen
Jorden, solen och månen, ca 35 minuter
Planetarieprogram för lite mindre barn (lågstadiet)

Lär dig mer om jordens, solens och månens rörelser. Från jorden ser månen olika ut under en månad. Varför gör den det? Du får titta på natthimlen och lära dig mer om stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika årstider.

 

 
 
 
 
 
vart_universum
Vårt universum, ca 35 minuter
Planetarieprogram för  ungdomar (högstadiet/gymnasiet) och vuxna
Vad består vårt universum av? I detta program går vi igenom stjärnornas liv från gas- och stoftmoln till vita dvärgar och svarta hål. Vi gör även en resa från jorden så långt som teleskopen tillåter oss att se och tittar på olika typer av galaxer. Visningen avslutas med den aktuella stjärnhimlen.
Guidat planetarieprogram som mest visas för högstadiet och gymnasiet, men som ibland även dyker upp på helger och lov.
 
 
 
 
 
 
Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Ordinarie öppettider
Fram till 16 juni:
Måndag; Stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 
Från 17 juni – 18 augusti
Måndag–lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 
Stängt följande helgdagar:
Midsommarhelgen
Fredag-lördag 21-22 juni
 

Rgeular opening hours
Until 17 June
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
17 June – 18 August
Monday-SAturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
Closed the following public holidays:
Friday 21 June
Saturday 22 June
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida