Planetariet
I Ljungbergsplanetariet visas både filmer och planetarieprogram där en guide lotsar besökarna genom solsystemet och galaxerna. Den aktuella stjärnhimlen visas också i de guidade planetarieprogrammen. I planetariet finns 38 sittplatser och du sitter under ett sfäriskt tak med 7,3 meters diameter.
Planetariet har precis uppgraderats och fått den ny programvaran Digistar 7 samt nya projektorer och nya datorer. Ljungbergsfonden har investerat medel i denna uppgradering. Vi håller på att lära oss den nya tekniken och med tiden kommer nya guidade program att produceras.


Planetariet har visningar för allmänheten på lördagar och under skolloven. Grupper kan boka visningar även under vardagar. Du kan hitta information om skolbokningar här. Det går även att få en del av filmerna med engelsk, tysk och fransk speakerröst.
Program lördagar i planetariet fram till 14 juni
Stängt 21 juni (midsommardagen)
11.00 Solsystemet (visning med guide, från 6 år, 35 minuter)
13.00 Zulapatrullens stora väderäventyr (film, från 4 år, 25 minuter)
15.00 Solsystemet (visning med guide, från 6 år, 35 minuter)
Program under sommarlovet 23 juni – 16 augusti
Under sommarlovet från 23 juni – 16 augusti har vi visningar även på vardagarna. Se Helger och lov under menyn Upplev.
Kostnad
40 kr/visning + entréavgift. Biljett köps i receptionen.

Ny planetariefilm.
De finns därute, i atmosfären. De susar förbi och spanar på allt vi gör här nere på Jorden. Och fast de är så långt borta kan vi ibland se dem. Tusentals kilometer ovanför marken, svävar det svärmar av satelliter som tar hand om till exempel telefoni, internet, GPS-satelliter och satelliter som håller koll på väder och klimat här på Jorden.
Har du tänkt på att du, och jag, ja vi alla… hela vårt moderna samhälle förlitar sig på avancerad rymdteknik.
Trailer:








25 minuter. Film med svenskt tal för barnfamiljer och andra intresserade Solen har lyst på vår värld i fyra och en halv miljard år och är helt nödvändig för livet på jorden. Den är vår planets kraftverk, den energikälla som driver vindar och väder. Den är den främsta kraftkällan för det myller av liv som krälar, simmar och flyger på Jorden. Du får lära dig hur solen producerar all den energi som strålar ut från den. Vi har studerat Solen, långt innan vi förstod hur hela vår tillvaro var beroende av den. Idag har vi moderna teleskop och rymdsonder som ger ny kunskap om solen. Solen är en så kallad gul dvärgstjärna. Men låt inte detta lura dig, solen är 500 gånger tyngre än alla solsystemets planeter tillsammans och, om du skulle nå från Solen ena sida till den andra, så skulle du behöva 109 jordklot bredvid varandra. I programmet jämförs även solen med andra stjärnor. Länk till trailer för filmen.

