FIRST LEGO League Challenge 2022

Efter en intensiv dag med många rafflande robotmatcher och redovisningar utsågs laget Team 4.0.4 från Västra skolan i Falun till champions vid regiontävlingen i Falun lördag 12 november. Vinnarna går till skandinavisk final som kommer att hållas i Oslo 3 december. Nytt för i år är att även laget på andra plats, fritidslaget Aspeboda Science Club, får tävla i Norge. 

Laget Team 4.04 från Västra skolan i Falun utsågs efter en samlad bedömning till Champions i FIRST LEGO League Challenge Dalarna. Enligt domarna, som bland annat bestod av representanter från 2047 Science Center, Borlänge energi, Falu Energi & Vatten, Hitachi Energy och Högskolan Dalarna, presterade de bra i alla moment. Dessutom vann de även Teknikpriset, samtidigt som de segrade i regiontävlingens robotfinal. 

– Det har varit superkul att tävla i FIRST LEGO League, och vårt lag har verkligen jättefin laganda. Jag har lärt mig jättemycket om programmering i det här projektet, och jag är stolt över att roboten gick så bra idag, säger Lukas Seiler i Team 4.0.4. från Västra skolan.

– Jag är lite i chocktillstånd. Jag tycker det här år så himla, himla kul. Det har varit jättelärorikt, och jag är så glad att vi får fortsätta i tre veckor till med alla de här underbara människorna, berättar lagkamraten Agnas-Caudery, som ser fram emot tävlingen i Oslo 3 december.

Att laget från Västra skolan presterade det tredje bästa resultatet i Skandinavien – av 700 tävlande lag i Norge och Sverige – imponerar också. Förutom stiliga pokaler – i Lego, så klart – fick de två vinnarlagen ta emot varsin prischeck på 50 000 kr, som Skolverket bidrar med till reskassan. 

– Vi har så många duktiga lag med otroligt kluriga och engagerade ungdomar, så i år känns det extra fint att kunna skicka två lag till den skandinaviska finalen i Oslo, säger Röde Nyström, projektledare för FIRST LEGO League på 2047 Science Center. 

Samtliga resultat i Dalarnas regiontävling är publicerade på Hjernekrafts webbsida. 

 

Repris och inslag i media

Precis som ifjol har kunde intresserade både följa lagen LIVE på plats i Falun se tävlingen på distans via livesändningen på Facebook. Det går bra att se sändningen i efterhand på Facebook.

Länk till livesändning på Facebook: www.facebook.com/events/619809159898776

Dagen följdes även av media. Här nedan finns länkar till inslag i SVT Dalarna och en artikel i Falu-Kuriren.

SVT Dalarna: Elevernas energiuppfinning: Solfärg istället för solpaneler

Falu-Kuriren: Faluklass kammar hem First lego league – vinner 50 000

 

Om FIRST LEGO League

FIRST LEGO League Challenge är en ämnesövergripande tävling för ungdomar 10–16 år. Tävlingen har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid 8 veckor. Tävlingen ska inspirera barn och unga att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Genom samhällsaktuella uppdrag får deltagarna uppleva vetenskap och teknik på ett engagerande och spännande sätt!

Årets uppdrag handlar om energi och har namnet SUPERPOWERED!

Mer information om FIRST LEGO League och en presentations av lagen finns på webbsidan hjernekraft.org

Frågor om FIRST LEGO League Challenge besvaras av Röde Nyström, tfn 0243 - 79 39 24.

 

 Följande företag och institutioner engagerar sig regionalt i arbetet med FIRST LEGO League, för framtidens kompetensförsörjning inom naturvetenskap och teknik:

 

 2047teknikerjakten

hdaljungbergsfonden

Skolverketborlange energi

 

 

Hitachi EnergyMaserFrakt logo Orange

Logotype FEV grund

 
 
Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider 
ORDINARIE ÖPPETTIDER
Måndag: stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 
OBS! Onsdag 7 juni har vi stängt på grund av internt arbete.
 
Opening hours  
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
NOTE! Wednesday june 7 closed due to internal meeting. 

 

 

Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida