Team._.hug och Aspeboda Science Club till skandinavisk final i FIRST LEGO League

Efter en intensiv dag med många rafflande robotmatcher och intressanta redovisningar utsågs laget Team._.hug från Västra skolan i Falun till champions vid regiontävlingen i Falun. Vinnarna går till skandinavisk final i Mo i Rana 2 december. De får sällskap i Norge av laget som kom på andra plats, fritidslaget Aspeboda Science Club.

Team._.hug från Västra skolan i Falun utsågs efter en samlad bedömning till Champions i FIRST LEGO League Challenge Dalarna. Enligt domarna, som bland annat bestod av representanter från 2047 Science Center, Borlänge energi, Hitachi Energy och Högskolan Dalarna, presterade de bra i alla moment. Dessutom vann de även Teknikpriset, samtidigt som de segrade i regiontävlingens robotfinal.

– Jag är jätte, jätteglad! Jag och många av mina lagkamrater går i åttan, och det är första året vi är med i FIRST LEGO League. Vi funderar redan på om vi ska vara med nästa år igen, men först det ska bli superskoj att åka till Norge och tävla med alla roliga människor i mitt lag, säger Siri Norberg i vinnarlaget Team._.hug från Västra skolan.

– Det har varit väldigt roligt att tävla i FIRST LEGO League. Jag har varit med ett år tidigare. I år var det svåraste att komma på ett riktigt bra projekt, berättar Rufus Östman i Aspeboda Science Club, som också ser fram emot att tävla i den skandinaviska finalen 2 december.

Förutom stiliga pokaler – i Lego, så klart – fick de två vinnarlagen ta emot varsin prischeck på 60 000 kr, som Skolverket bidrar med till reskassan.

– Vi har sett riktigt många bra projekt och prestationer i år. Det var jämna robotmatchar hela dagen, och redan i kvartsfinalen såg vi dagens högsta poäng. Det blir jättespännande att se hur de två lag vi skickar till den skandinaviska finalen kommer att klara sig i konkurrensen, säger Röde Nyström, projektledare för FIRST LEGO League på 2047 Science Center.

Ämnesövergripande tävling

FIRST LEGO League Challenge är en ämnesövergripande tävling för ungdomar 10–16 år. Tävlingen har ett nytt tema varje år och projektperioden är alltid åtta veckor. Tävlingen ska inspirera barn och unga att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Genom samhällsaktuella uppdrag får deltagarna uppleva vetenskap och teknik på ett engagerande och spännande sätt.

Livesändningen – som producerades av de proffsiga studenterna på Högskolan Dalarna – går att se i efterhand: https://www.facebook.com/events/830384535495266

 

Regiontävlingen i Dalarna arrangeras av 2047 Science Center.
Följande företag och organisationer engagerar sig regionalt i arbetet med FIRST LEGO League, för framtidens kompetensförsörjning inom naturvetenskap och teknik:
Borlänge Energi
Falu Energi & Vatten
Hitachi Energy
Högskolan Dalarna
Ljungbergsfonden
MaserFrakt
Skolverket
Teknikerjakten

Mer information om FIRST LEGO League finns på sidan 2047.nu/fll och hjernekraft.org

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
17 juni – 18 augusti
Måndag–lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt

Opening hours 
17 June – 18 August
Monday-Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida