Välkommen till ett sjukt smart höstlov på 2047 Science Center i Borlänge! I år har vi verkligen laddat med många spännande aktiviteter.

Det bjuds till exempel på underhållande och spännande kemishow i samarbete med elever från Lugnetgymnasiet i Falun. Efter showen bjuder eleverna in alla besökare till en workshop, där barnen själva får testa olika kemiexperiment.

Med hjälp av VR-glasögon får vi också uppleva jorden från en astronauts perspektiv.

Under höstlovet går det även att programmera Legorobotar som ska utföra kluriga uppdrag kopplade till utställningen ”Sjukt smart – innovation i kampen mot corona”.

Som vanligt är experimentmiljön fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Det går även att se flera intressanta visningar i planetariet varje dag.

Detaljerat program med tider för respektive aktivitet presenteras längre ned på sidan.

 

Öppettider och priser

Öppettider under höstlovet vecka 44: måndag–lördag kl. 10.00–17.00.

Ordinarie entréavgifter gäller under veckan: Barn 60 kr, vuxna 100 kr, pensionär 80 kr 

Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

Kemishow och workshop med elever från Lugnetgymnasiet

Kemi är ett spännande ämne som kan skapa häftiga reaktioner med eld, fyrverkerier och skum. Med några ledtrådar till hands ska naturvetenskap leda oss till den låsta skatten. Men vi behöver er hjälp att lösa gåtan. Är du redo att väcka din inre vetenskapsman? Isåfall är den här kemishowen något för dig!

Vill du själv testa något du inte trodde var möjligt? Då ska du även vara med på den workshop som gymnasieeleverna leder. Du kommer att få utforska kemiska ämnen och dess egenskaper, mixa och trixa, samt få en rolig stund tillsammans med oss på 2047 Science Center. 

När: Onsdag 2/11–fredag 4/11, kl. 10.30 och kl. 14.00. Workshopen startar efter showen ca kl 11.00 och kl. 14.30.
Plats: Kemishowen är i ljusgången utanför 2047 Science Centers entré. Workshopen i Sal Strömme är cirka 45 minuter. 
Från 6 år. Barn under 10 år i vuxens sällskap.

 

Upplev jorden från ovan med VR-glasögon

Alla kan inte åka ut i rymden, men med VR-glasögon och kan besökare på 2047 Science Center testa att komma så nära som möjligt. Den amerikanska astronauten Mike Massimino tar dig med på en resa flera hundra kilometer över havet för att se vårt hem från ett unikt perspektiv.
När: Måndag 31/10–fredag 4/11, kl. 11.00–12.30 och kl. 13.30–15.00. VR-filmen är cirka 5 minuter.

 

Programmera sjukt smarta Legorobotar

Under höstlovet kan besökare programmera Legorobotar som ska utföra kluriga uppdrag kopplade till utställningen. Sjukt smart – innovation i kampen mot corona. Utmaningen blir att programmera roboten så att den kan hämta coronatester i hemmet och sedan med hjälp av olika sensorer själv hitta till sjukhuset där proverna lämnas.
När: Måndag 31/10 samt onsdag 2/11–fredag 4/11, kl. 11.00, 13.00 och kl. 15.00. Lördag 5/11 kl. 12.00 och 14.00. Programmeringspassen är cirka 60 minuter.
OBS! Varje pass, som har begränsat antal platser, bokas på plats i receptionen. Först till kvarn!

 

Sjukt smart – innovation i kampen mot corona

Sjukt smart är en utställning av Tekniska museet som visas på 2047 Science Center fram ill 1/12. Sjukt smart vill lyfta fram den kreativitet och det lösningsfokus som visat sig under krisen, men också ge hopp och verktyg för att samtala om svåra frågor. Utställningen "Sjukt Smart – innovation i kampen mot corona” är producerad av Tekniska museet och visas som en del av museets mobila verksamhet Maker Tour. Mer information om utställningen Sjukt smart finns på en separat webbsida.

 

Experimentmiljön

På 2047 Science Center finns en experimentmiljö fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Roligt och lärorikt för alla åldrar. Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik. Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

 

Planetarievisningar (från 6 år)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. I Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. Filmen Solen – en levande stjärna handlar om hur vi undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi? Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet. Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Planetarievisningar måndag–fredag vecka 44:
11.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
12.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter. 
14.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
15.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.

Planetarievisningar lördag 5/1:
11.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
15.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter. 


Kostnad planetarievisning: 40 kr/visning (utöver entréavgift). Biljetter köps i receptionen på 2047 Science Center. Först till kvarn! 

Från och med 22 augusti har vi nya öppettider. Du hittar dem längst ned på sidan. Vid skollov kan andra öppettider förekomma. Vi brukar lägga ut information om varje skollov ett par veckor för lovet börjar.

sommarlov 600x600Å sköna sommarlov! Självklart ska det slappas och badas, men det finns ju även dagar då hjärncellerna kräver lite extra uppmärksamhet. Hos oss på 2047 Science Center finns det mycket roligt att göra både ute och inne, så fint eller fult väder gör detsamma. 

Förutom många interaktiva experiment har vi under sommaren ­laddat upp lite extra med aktiviteter som handleds av vår personal. Dessutom visar planetariet flera intressanta ­program om solen, solsystemet och astronauter. I anslutning till våra lokaler finns elbilsparken ELdorado för barn (115–155 cm långa) som vill köra miljövänliga fordon.

Här nedan presenteras utbud, tider och aktiviteter på 2047 Science Center under sommarlovet. Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska besöka oss i vuxens sällskap.

 

Öppettider på 2047 Science Center under sommarlovet 2022:

Datum: måndag 13 juni till och med tisdag 16 augusti
Tider: 10.00–17.00,  måndag–lördag (stängt söndagar samt midsommarafton och midsommardagen)

Entréavgifter:
Barn 60 kr, vuxna 100 kr, pensionär 80 kr.

 

Experimentmiljön
På 2047 Science Center finns en experimentmiljö fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av på egen hand. Roligt och lärorikt för alla åldrar! Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik. Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

Under sommaren får du som besökare även möjlighet att testa olika spännande aktiviteter tillsammans med vår personal. Det kan till exempel handla om programmering av Ozobot eller LEGO Education SPIKE Essential eller att bygga häftiga kreationer med 4DFrame. Andra dagar kan det vara återbruksverkstad eller spännande kemiexperiment som står på schemat. Utbudet kan alltså variera, så den ena dagen behöver inte vara den andra lik, men du kan vara säker på att du alltid får använda både huvud och händer när du besöker oss.

 

Elbilsparken ELdorado
Kör elbil, lär dig om förnybar energi och om trafikmärken! Förare mellan 115 cm till 155 cm kan under sommarlovet köra elbil i elbilsparken ELdorado utanför 2047 Science Center. För att få köra bilarna ska du ta "körkort", viket innebär att du får lära dig om förnybar energi och om trafikregler. Värdefulla kunskaper för framtiden! När du fått "körkortet" kan de ge sig ut på en rolig bilupplevelse i en spännande trafikmiljö. Varje pass är 40 minuter, och det finns möjlighet att förboka platser.

Mer information om ELdorado och länk till bokningsformulär finns på separat sida.

När: Tisdag 14 juni till och med fredag 12 augusti 2022 (stängt söndagar samt midsommarafton och midsommardagen)
Plats: I parken utanför våra lokaler i Galaxen.

 

Planetarievisningar (från 6 år)
Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. I Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. Filmen Solen – en levande stjärna handlar om hur vi undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi? Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet.

Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Planetarievisningar måndag 13 juni till och med tisdag 16 augusti enligt tider nedan:
11.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
15.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter.

Kostnad planetarievisning:
40 kronor (utöver entréavgift). Biljetter köps/bokas i receptionen på 2047 Science Center. Först till kvarn! 

 

Projektet Science Dalatour fokuserar på att stärka digital och teknisk kompetens hos lärare och mellanstadieelever i Säter, Hedemora och Avesta.

Science Dalatour är ett projekt för låg- och mellanstadieklasserna i Säter, Hedemora och Avesta kommun. Projektet genomförs för att väcka intresse för teknik, naturvetenskap och matte och därmed bidra till att säkra länets framtida kompetensförsörjning. Genom projektet får elever lektioner i kreativ och praktisk programmering när pedagoger från 2047 Science Center kommer på besök.

Science Dalatour besökte under hösten 2021 skolorna i Säters kommun. Under vårterminen 2022 åker vi vidare till Hedemora och under hösten 2022 är det Avestas tur. 

Science Dalatour genomförs med stöd från Södra Dalarnas Sparbank genom ett bidrag på 500 000 kr.

Kreativ programmering på schemat
Eleverna får lära sig grunderna i programmering med hjälp av Lego Education i ett innovativt, utmanande och lärorikt upplägg. I årskurs 1–3 kommer de jobba med temat ”Vår stad” och i årskurs 4–6 är temat ”Robotar i vår vardag”.

Lektionerna ska väcka intresset hos barn och ungdomar för teknik, naturvetenskap och matematik. Vi vill stärka deras tekniska självförtroende med lustfyllda lektioner i programmering och i förlängningen bidra till den framtida kompetensförsörjningen inom naturvetenskap och teknik.

Fakta om Science Dalatour
Projektet löper i linje med Tillväxtverkets mål om mångfald och jämställd tillväxt. Den demokratiska aspekten av tillgänglighet går i linje med mångfaldhetsmålet. Projektet Science Dalatour har som mål att tillgängliggöra teknik för alla och på så vis stärka innovationsförmågan och attraktiviteten hos en bredare grupp inom ämnesområdet i Dalarna.

Projektet fokuserar att stärka digital och teknisk kompetens hos skolelever och lärare, vilket på lång sikt kommer att bidra till ett bättre rekryteringsläge för att kompetenssäkra inom områden där vi idag vet att det råder brist på arbetskraft. Vi måste jobba på bred front för att regionen och landet ska kunna vara i teknisk framkant genom att efterfrågade och rätt kompetenser kan tillsättas framledes. 

I Avesta, Hedemora och Säters kommun finns det ca 150 klasser i årskurs 1¬–6. Målet med projektet är att besöka alla dessa klasser under projekttiden fram till hösten 2022. 

Pedagoger från 2047 Science Center åker ut till skolorna och har 1 timmes praktiska lektioner med hjälp av LEGO-materialet WeDo i årskurs 1–3 och Spike Prime i årskurs 4–6.

För ytterligare information kontakta ansvarig pedagog Linda Axelsson Karlqvist.

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
Måndag: stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 
Opening hours  
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 

 

Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida