Sjukt smart – innovation i kampen mot Corona

sjukt smart 600x600Under hösten 2022 visas utställningen "Sjukt smart – innovation i kampen mot Corona"på 2047 Science center med inspirerande berättelser, häpnadsväckande visualiseringar och etiska frågeställningar. Sjukt smart lyfter fram den kreativitet och det lösningsfokus som visat sig under krisen, men ger också hopp och verktyg för att samtala om svåra frågor. 

I början av 2020 ställdes världen inför ett akut krisläge. För att möta de gemensamma utmaningarna startade mängder av initiativ och samarbeten över hela jorden. Utställningen visar spännande initiativ från unga och gamla, skolelever, privatpersoner, forskare och entreprenörer i spåret av pandemin. Besökare får dyka ned i databaser för smittspårning, utforska virusets innersta delar och visualiseringar av dess spridning, testa de svenskutvecklade värmekameror som nu monteras upp över hela världen och se hur munskyddet formades med inspiration från en bh.

Öppettider
Utställningen visas under ordinarie öppettider 1/10 till 1/12 2022.
OBS! Sjukt smart har premiär under Borlänge Science Festival. Lördag 1/10 har 2047 Science center öppet hus med fri entré.

Fokus på kreativitet och problemlösning
Med stöd av interaktiva stationer, texter och föremål i utställningen får du som besökare veta mer om hur olika tekniska lösningar har utvecklats i kampen mot en pandemi. Du får också lära dig om hur innovationer utvecklas i en global kris och blir till nya moderna uppfinningar som till exempel vaccin, ansiktsvisir och munskydd. Du kan testa dina innovationskunskaper i ett quiz och spela ett spel om vad som är viktigt att tänka på när man vill förverkliga en idé.

Sjukt smart visar också hur AI kan hjälpa till med smittspårning, Det går också att testa hur en värmekamera kan användas för att upptäcka om någon har feber. Mitt i utställningen finns ett visualiseringsbord där det går att utforska hur smittan spridit sig och se vad som händer med lungorna före, under och efter att man haft covid-19. Vid etikmaskinen får du reflektera över etikfrågor kring ny teknik.

Skolprogram för årskurs 5 och årskurs 7
Borlänge kommuns klasser i årskurs 5 och årskurs 7 erbjuds ett skolprogram kring utställningen Sjukt smart kostnadsfritt. besöka utställningen under höstterminen. Övriga skolor kan boka skolprogrammet i mån av plats till ordinarie priser. Eleverna får då göra uppgifter kopplade till pandemin och lära sig om tekniska innovationer, men även reflektera kring sin egen vardag under pandemin, och fundera över etiska frågor kring ny teknik. Eleverna får även jobba med programmering kopplat till det eleverna lär sig om i utställningen. Mer information finns på sidan om våra skolprogram i Borlänge.

 


Utställningen "Sjukt Smart – innovation i kampen mot corona” är producerad av Tekniska museet och visas som en del av museets mobila verksamhet Maker Tour. 

 

 

Priser
OBS! Fri entré lördag 1/10
 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider
Måndag: stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
Opening hours 
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 

 

Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00 (måndag–lördag, kl 10.00–17.00)

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida