Månadens världsförbättrare

2047 Science Center har den stora glädjen att presentera månadens världsförbättrare - 
Masoume Hazaraee som handplockades från språkintroduktionskursen för att stödja nyanlända i skolan!
Efter avslutad språkintroduktionskurs och tre år i Sverige jobbar Masoume Hazaraee som studiehandledare och modersmålslärare i två grundskolor på Gotland. Där lotsar hon nyanlända ungdomar in i studier på svenska. Hon gläds åt att se ungdomarna växa och klara prov på det nya språket.
 
#månadensvärldsförbättrare lyfter fram unga personer som med kraft arbetar för att förändra samhället i en hållbar riktning. Initiativet är ett samarbete mellan en rad organisationer som verkar inom UNESCO Global Action Programme (GAP) on Education for Sustainable Development (ESD) i Sverige. 

Vi träffar Masoume på Klinteskolan några mil utanför Visby där hon är i färd med att förbereda en lektion om persiska poeter. Till hennes lilla klassrum kommer elever för att få stöd och hjälp och där förbereder hon sig även för sin roll som studiehandledare ute i ordinarie klasser.

Masoume växte upp i Qazvin, men flydde från Afghanistan till Iran som barn tillsammans med sin mamma och tre syskon efter att pappan dödats. Hennes bror flyttade till Sverige och efter en tid följde resten av familjen efter.

Hon minns hur det var att komma hit och att börja studera utan något stöd och skrattar när hon berättar om de många anteckningsblocken fyllda med översättningsord. Hon vet hur svårt det kan vara.

- Jag talar om för eleverna att jag är stolt över dem. Jag tror det stärker eleverna att veta att jag har varit i samma situation som de. Jag blir en förebild och visar att det går att lära sig. Eftersom jag och eleverna har samma kulturella bakgrund så har jag kunskap och kan knyta ihop det bästa från två världar, säger Masoume.

Hon vill alltid vara väl förberedd. På bussen till och från jobbet funderar hon på och förbereder olika moment. Fungerar inte en metod, så försöker hon med en annan. I sin roll som lärare arbetar Masoume aktivt med de globala målen för hållbar utveckling. Framförallt bidrar hon till mål 4 om god utbildning för alla, men även mål 5 och 10 om ökad jämställdhet och jämlikhet samt mål 16 om fredliga och rättvisa samhällen. Ämnen som hon gärna tar upp med eleverna.

- Det jag gör är ju lärande och utbildning, men det är också så mycket mer. Vi diskuterar samhällsfrågor, jämställdhetsfrågor, och kulturella frågor. Det är så roligt att få jobba med ungdomar, att få chansen att stödja och motivera dem.

Läs mer om månadens världsförbättrare på www.swedesd.uu.se/gap/manadensvarldsforbattrare 

Text: Susanne Zetterblom, Swedesd

loggor varldsforbattrare

 

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

Lilla familjen, 1 vuxen & 2 barn: 200 kr (från barn 3: 60 kr/barn)

Stora familjen: 2 vuxna & 3 barn: 350 kr (från barn 4: 60 kr/barn)

PLANETARIEENTRÉ
Planetarieentré: 45 kr
entré tillkommer

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider

Måndag-fredag: kl 10-17

Lördag-söndag: kl 10-15
 
Stängt/Closed:
Långfredagen 30 mars
Midsommarafton 22 juni
Midsommardagen 23 juni
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo