Internationella Världsvattendagen 22 mars

Rent vatten är en mänsklig rättighet. Idag är den Internationella Världsvattendagen. Den sker varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden. När man försöker ta reda på om det finns liv på andra planeter i världsrymden så är det vatten man först letar efter.

844 miljoner människor i världen saknar tillgång till rent vatten. Fler människor har tillgång till en mobiltelefon än till en toalett.

Nästan 290 000 barn dör varje år av diarré som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet. Det innebär runt 800 barn varje dag.

Att alla människor ska ha tillgång till rent vatten, toaletter och möjlighet till god hygien borde vara en självklarhet.

Earth Hour - tillsammans för planeten!

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv?

Årets tema är ”One Planet Life” – ett hållbart liv på vår enda planet.

Uppdrag Energi

2047 Uppdrag Energi - ämnesövergripande arbete inom energi.

 

I 2047 Uppdrag Energi ingår:

  • en lärcirkel på 3 träffar för arbetslag i årskurs 8
  • en halv dags aktiviteter kring energi för elever i årskurs 8
  • ett koncept för ett ämnesövergripande arbete kring energi.

Energi och bostäder

Nu och i framtiden!

Våra bostäder står för ungefär 40%, av Sveriges totala energianvändning. Energi används för allt från uppvärmning av husen, till all vår utrustning så som tv:n, spisen, tvättmaskinen, lampor, datorer, och allt annat som vi använder. Vi förbrukar energi dygnet runt. Tunabyggen är det företag som ansvarar för de allra flesta flerfamiljshusen i Borlänge. Totalt har de ca 6000 lägenheter. På Tunabyggen jobbar Markus Andrén och Magnus Räs.

Vi frågar dem om framtidens bostäder. Hur tänker Tunabyggen när det gäller att förse framtidens bostäder med energi? Hur kan man göra för att det ska vara så miljövänliga lösningar som möjligt?

Månadens världsförbättrare

2047 Science Center har den stora glädjen att presentera månadens världsförbättrare - 

Långsiktigt arbete krävs för en hållbar utveckling

Sakariya Hirsi 20 år
Fryshuset folkhögskola-allmän kurs
Intressen: Skapande såsom film, text och poesi
Mer: Målsättning som Sakariya har är att vara en utav Sveriges bästa föreläsare innan han har fyllt 25 år och byggt en skola
 
“Jag har alltid velat skapa för att öppna dörrar, jag är äldst i familjen och jag tror det är därifrån den här ansvarhetskänslan har kommit. Jag har alltid fått ta plats och visa vägen för mina syskonen och de yngre kusinerna.”
 
Sakariya Hirsi är en av medgrundarna till föreningen Welcome 2 Second Chance Children And Youth Association Of Sweden. Föreningen grundades mars 2016 tillsammans med Hundessa Mohamed. Tanken föddes år 2015 under flyktingströmmen då Sakariye märkte att det fanns en brist på en plan 2, vad var nästa steg för de som kommit hit?

Fler artiklar...

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

Lilla familjen, 1 vuxen & 2 barn: 200 kr (från barn 3: 60 kr/barn)

Stora familjen: 2 vuxna & 3 barn: 350 kr (från barn 4: 60 kr/barn)

PLANETARIEENTRÉ
Planetarieentré: 45 kr
entré tillkommer

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider

Måndag-fredag: kl 10-17

Lördag-söndag: kl 10-15
 
Stängt/Closed:
Midsommarafton 22 juni
Midsommardagen 23 juni
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo