Uncategorised

Välkommen till ett riktigt klurigt och roligt jullov på 2047 Science Center i Borlänge!

Som vanligt erbjuder vi extra många aktiviteter under lovet. Det blir till exempel möjligt att bygga och programmera med LEGO, en aktivitet som aldrig upphör att locka och inspirera ung som gammal. Testa också Klimatvågen och Mineraljakten som är nya inslag i vår experimentmiljö. Du kan också gå en julig tipspromenad i lokalerna och se visningar i planetariet.

Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

ÖPPETTIDER OCH PRISER JULLOVET 2023–2024

Öppettider onsdag 27/12 till måndag 8/12: Kl. 10.00–17.00 (Stängt: 31/12, 1/1, 7/1)
Ordinarie entréavgifter gäller under jullovet: Barn 60 kr, vuxen 100 kr, pensionär 80 kr.
Planetarievisningar: 40 kr/visning + entréavgift

 

BYGG OCH PROGRAMMERA MED LEGO ESSENTIAL

Vi bygger med LEGO Essential och programmerar det vi byggt. Du kan välja mellan att bygga en racersläde åt tomtefar, en smart fyrhjuling åt tomtenissarna eller ett vindkraftverk som ger fordonen energi. Beroende på vad du bygger kan du programmera skapelserna så att de kan köra med en motor, reagera på färger, tända lampor, blinka, låta osv, osv. Roligt, kreativt och klurigt!

Tid: Onsdag 27/12–fredag 29/12, tisdag 2/1–fredag 5/6 samt måndag 8/1. Två pass per dag, kl. 10.30–12.30 samt 13.30–15.30.
Plats: Sal Stenberg
Övrigt: Drop-in. Alla åldrar, under 10 år i sällskap med vuxen.

 

PYSSELHÖRNA FÖR DE YNGSTA

Pysselhörnan för våra yngsta besökare innehåller mycket skoj att sysselsätta sig med samtidigt som de större syskonen programmerar. Det går till exempel att bygga pärlplattor, färglägga målarbilder och vara kreativ med lite annat pyssel. Vi är också tacksamma om vi kan få hjälp med att bygga julgransdekorationer av LEGO som det går att pynta vår gran med. 

Tid: Onsdag 27/12–fredag 29/12, tisdag 2/1–fredag 5/6 samt måndag 8/1. Två pass per dag, kl. 10.30–12.30 samt 13.30–15.30.
Plats: Sal Stenberg
Övrigt: Drop-in

 

EXPERIMENTMILJÖN

Vårt science center är alltid fullt av interaktiva experiment som du kan utforska och fascineras av. Roligt och lärorikt för alla åldrar! Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik.

Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.
 

Nyhet! – Väg dina utsläpp på Klimatvågen

Med hjälp av vår nya klimatvåg kan du och din familj på ett pedagogiskt sätt se hur era olika val påverkar utsläppen av växthusgaser. Genom att lägga de olika stora påsarna på vågen blir det tydligt hur till exempel resor, matvanor och konsumtion påverkar utsläppen.
När: Varje dag
Var: Energirummet
 

Nyhet! – Leta efter metaller i Mineraljakten

För att bygga elbilar, vindkraftverk och andra elektriska mackapärer krävs många olika metaller. De finns i mineraler som bryts i gruvor. Var på jorden finns gruvorna som idag förser världen med de efterfrågade metallerna? Scanna världskartan och leta efter de mineraler som behövs för de olika lösningarna!
När: Varje dag
Var: Energirummet
 

Tips! – Upptäck en modern gruva med VR-teknik

I spelet som berättar om den moderna gruvan tar du på dig VR-glasögonen, laddar de eldrivna maskinerna, borrar, spränger och lastar malm i gruvan! Om du lyckas bra, blir du belönad med guldmynt.
När: Varje dag
Var: VR-rummet

Tips! – Bygg bilar och tävla i bilbanan

Vem bygger den snabbaste bilen? Är en tyngre bil snabbare än en lätt? Hur påverkas hastigheten av hjulens friktion? Testa dig fram och utmana familjen eller dina kompisar. Ni bygger varsin bil som ni släpper i banan och vid målgången ser ni tydligt vem som vann.
När: Varje dag
Var: I experimentmiljön till höger innanför entrén.

  

PLANETARIEVISNINGAR (FRÅN 6 ÅR)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. Under visningen Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. Filmen Solen – en levande stjärna handlar om hur vi undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi?

Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet. Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Tider planetarievisningar under jullovet:

Kl. 11.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter.
Kl. 13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 15.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.

Under 2022 inleddes vårt arbete med projektet Science Kids, som ska pågå fram till 2025. Under projektet samarbetar 2047 Science Center med Svartnäsgårdens förskola och Forsaängårdens förskola i Borlänge kommun och med montessoriförskolorna Barnens hus och Dagsländan i Falu kommun. 

 

Lekfullt lärande om naturvetenskap och teknik

Projektet Science Kids har till syfte att främja lekfullt lärande inom naturvetenskap och teknik i förskolan. I en serie upptäcktsresor ska barnen utforska fenomen och begrepp i den naturvetenskapliga världen och tekniken omkring oss och det är barnens nyfikna frågor som ska styra utforskandet. 

Projektets mål är att skapa, sprida, underhålla och utveckla ett sammanhållet stödmaterial för små barns lekfulla lärande inom naturvetenskap och teknik.

 

Föreningen BUNT i samarbete med tre science centers

Projektet Science Kids drivs av föreningen BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik) tillsammans med tre Science Centers – Kreativum i Karlshamn, 2047 Science Center i Borlänge och Teknikens Hus i Luleå – vilka var och en samarbetar med förskolor i två närliggande kommuner. Projektet genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

 

Material för att stimulera samtal i hemmen

Webbplatsen www.sciencekids.se presenterar under våren 2023 pedagogisk dokumentation om barnens upptäcktsresor, avsedd för förskollärare, samt ”föräldraversioner” av dessa för att stimulera fortsatta samtal i hemmen.

 

Välkommen till en eftermiddag med rymdtema! 23 januari kl. 15.00–17.00 presenteras NTA Skolutvecklings nya prova på-uppdrag Människan i rymden. I samband med presentationen hålls även två korta inspirationsföreläsningar med professorerna Christer Fuglesang och Anders Ynnerman. Alla som är intresserade är välkomna att delta!

 

Välkommen till presentation av Människan i rymden

Vad: Livesänd presentation av prova på-uppdraget och inspirationsföreläsningar om rymden som hålls av Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och Christer Fuglesang, professor i rymdfart vid KTH och Sveriges första astronaut.
Plats: Digitalt via Zoom.
Datum: 23 januari 2023
Tid: 15.00–17.00
Sista anmälningsdag är 20 januari: Länk till anmälningsformulär

Alla som är intresserade är välkomna att delta.
Frågor om den digitala presentationen: sara.wennergren@ntaskolutveckling.se
Kontaktperson 2047 Science Center: Frida Hallmans

  

Människan i rymden

Uppdraget Människan i rymden och är ett teknikuppdrag för lågstadiet. Pedagoger från 2047 Science Center har deltagit i arbetet med att ta fram uppdraget tillsammans med NTA Skolutveckling och ESERO Sverige.

Syftet med uppdraget är att väcka nyfikenhet, intresse och lust att lära mer om programmering och rymden. Genom att arbeta med uppdraget får eleverna en inblick i hur människans nyfikenhet och behov har fungerat som drivkraft för teknikutveckling och för att utforska rymden. 

Eleverna får dessutom utveckla sina kunskaper i programmering med hjälp av programmeringsspråket Scratch. Scratch är ett visuellt programmeringsspråk för barn som utvecklas av forskargruppen Lifelong Kindergarten under MIT Media Lab. Med ett visuellt programmeringsspråk skapas program genom att pussla ihop grafiska kodblock på ett sätt som påminner om att bygga LEGO. På detta vis kan barn lära sig den logiska strukturen bakom programmering utan att behöva skriva kod.

Prova på-uppdragen har tagits fram för att de som ännu inte är medlemmar i NTA Skolutveckling ska kunna pröva på NTA:s arbetssätt. Uppdragen går bra att använda även om man redan arbetar med NTA.

Prova på-uppdraget Människan i rymden är tillgängligt via NTA Skolutvecklings webbplats

 

Om NTA Skolutveckling

NTA är ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap, teknik och matematik. Programmet vänder sig till skolans huvudmän (kommuner och fristående skolor/förskolor) och erbjuder teman som utgår från kursplanerna i ett eller fler av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Cirka hälften av alla kommuner i Sverige är medlemmar i NTA Skolutveckling. I Dalarna är samtliga kommuner förutom Orsa och Älvdalen medlemmar.

Mer information om NTA Skolutveckling finns på ntaskolutveckling.nu
Läs mer om 2047 Science Centers arbete med NTA i Borlänge och Falun.

 

Om Esero

ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. Syftet är att öka barns och ungdomars intresse för och kunskap inom STEM-ämnena, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

Mer information om Esero finns på esero.se

 

Inspirerande eftermiddag tillsammans med många av Falu kommuns stödfunktioner.

Från och med 22 augusti har vi nya öppettider. Du hittar dem längst ned på sidan. Vid skollov kan andra öppettider förekomma. Vi brukar lägga ut information om varje skollov ett par veckor för lovet börjar.

Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider påsk 2024
Skärtorsdag: 10.00–16.00
Långfredag: Stängt
Påskafton: 10.00–17.00
Påskdagen: Stängt
Annandag påsk: 10.00–17.00
Tisdag 2/4–lördag 6/4: 10.00–17.00
Ordinarie öppettider
Måndag; Stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 

Opening hours Easter Holiday 2024
Thursday 28/3: 10.00–16.00
Friday 29/3: Closed
Saturday 30/3: 10.00–17.00
Sunday 31/3: Closed
Monday 1/4: 10.00–17.00
Tuesday 2/4–Saturday 6/4: 10.00–17.00
Rgeular opening hours
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida