Aktuellt på stjärnhimlen

Det finns alltid nya saker att upptäcka på stjärnhimlen. På denna sida kan du läsa om vad som är aktuellt just nu och hur du gör för att se planeter, förmörkelser och kometer. 

Planeterna under 2017
Vilka planeter syns under året och hur hittar du dem? Här hittar du först allmän information om planeterna och sedan hur de syns månadsvis. Ett bra hjälpmedel för att hitta planeterna är de appar som finns att ladda ner till smarta telefoner och paddor. Sök på ”Stjärnkarta” eller ”Star map” för att hitta ett urval av appar. Sedan vänder du telefonen/paddan mot stjärnhimlen och du kan se vilka stjärnbilder och planeter som du har ovanför dig.  

rymden_merkurius_200

Merkurius ligger så nära solen att den bara syns några veckor per år i skymningen eller gryningen. En kikare kan vara bra att ha för att lokalisera den, men när man väl hittat Merkurius brukar det inte vara några problem att se den med blotta ögat.  

 

 

rymden_venus_200

Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den. Men när vi väl ser den på himlen lyser den starkare än alla andra stjärnor och planeter vilket gör att den ändå fått stjärnnamn, aftonstjärnan på kvällen och morgonstjärnan på morgonen.  

 

rymden_mars_225

Mars kallas också för den röda planeten och har fått sin färg från järn som har rostat. Egentligen syns den dock lysa svagt orange på himlen. Våra ögon är inte så bra på att uppfatta färger på natten.  

 

 

rymden_jupiter_150

Jupiter är den största planeten och den som lyser näst starkast av planeterna. Venus lyser starkare för att den ligger mycket närmare oss än Jupiter. I en liten kikare kan du se de fyra största månarna gå runt Jupiter som upp till fyra prickar på rad.  

 

 

rymden_saturnus_150

Saturnus är berömd för sina stora ringar som omger planeten. Tyvärr måste du ha en stjärnkikare eller tubkikare för att kunna se dem. Saturnus lyser förhållandevis starkt, men inte lika starkt som Venus och Jupiter. Tyvärr står Saturnus lågt på himlen och kan vara svår att se från norra Sverige. 

 

januari-februari
Under den tidiga kvällen dominerar Venus himlen lågt i sydväst. Du kan knappast ta miste på den eftersom den lyser mycket starkt. Snett upp till vänster lyser Mars i orange, men mycket svagare än vad Venus lyser. Jupiter dominerar gryningshimlen en bit upp i söder-sydväst under årets två första månader, men kommer mot slutet av februari upp i öster redan på kvällen kl. 22.00. Under de första två veckorna av året syns Merkurius lågt i sydöst från södra halvan av Sverige. Även Saturnus syns före gryningen lågt i sydöst-söder från södra Sverige.  
 
mars-april
Venus börjar sjunka allt snabbare mot horisonten i väster i skymningen och övergår snart att synas i gryningen istället lågt i öster. Merkurius syns i skymningen ett par veckor i månadsskiftet mars-april precis där solen gått ner i väster. Jupiter syns nu allt tidigare och kommer mot slutet av april att synas hela natten. Saturnus kommer mot slutet av perioden upp strax efter midnatt, men står lågt på himlen i söder-sydväst under natten. Mars syns i väster på kvällarna men lyser fortsatt svagt.  
 
maj-augusti
Under sommarmånaderna blir det aldrig riktigt mörkt på himlen i Sverige, men några av planeterna syns ändå. Jupiter syns på den västra delen av himlen fram till slutet av juli, något senare i södra Sverige. Venus klättrar allt högre upp på himlen i öster strax före gryningen. Saturnus ligger lågt i söder.  
 
september-oktober
Saturnus går att se under kvällen lågt i sydväst under perioden. I början av november kommer den för nära solen för att vi ska kunna se den mer under året. Jupiter ligger för nära solen under denna period, förutom från södra Götaland där den kan ses de första veckorna i september. Före gryningen dominerar Venus högt i öster, men den sjunker alltmer ned mot horisonten under perioden. I början av oktober står Venus alldeles intill Mars lågt i öster. För den morgontidige syns även Merkurius under september, men då måste du vara uppe vid strax efter kl 05.00. Bäst syns Merkurius i mitten av september, då den även står alldeles intill Mars under några dagar.  
 
november-december
Jupiter kan nu ses lysa starkt igen från andra veckan i november, men nu på morgonen lågt i sydost. Då överglänses den av Venus som finns alldeles i närheten. Den 13 november ligger Venus och Jupiter alldeles intill varandra. Passa på att titta lågt i sydost vid kl 07.00! Venus kommer sedan att komma för nära solen för att vi ska kunna se den. En bit högre upp mot söder syns också Mars på morgonen, men det lyser ganska svagt och kan vara svår att hitta. Under de sista dagarna på året kommer dock Mars att ligga strax till höger om Jupiter och blir då enkel att hitta. Merkurius syns mycket lågt i sydost i gryningen från södra halvan av Sverige under de sista veckorna i december. 

Stjärnskådarkvällar
Två gånger varje vår och höst erbjuder vi stjärnskådarkvällar på en mörk plats strax utanför Borlänge. Då har du möjlighet att lära dig hitta på stjärnhimlen och se planeter och galaxer i vårt teleskop.

Aktuell stjärnhimmel
På hemsidan Heavens Above kan du se en aktuell stjärnhimmel för Borlänges position. Kom bara ihåg att himlen visas för den tidpunkten som du surfar in på sidan. Vill du se kvällens stjärnhimmel fast du surfar på dagen så får du ändra tiden under stjärnkartan. Här hittar du en översättning av de latinska stjärnbildsnamnen till svenska.

Vill du veta när månen, solen och planeterna syns på din ort kan du gå till Astronomiska almanackor.

 

Share
Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

Lilla familjen, 1 vuxen & 2 barn: 200 kr (från barn 3: 60 kr/barn)

Stora familjen: 2 vuxna & 3 barn: 350 kr (från barn 4: 60 kr/barn)

PLANETARIEENTRÉ
Planetarieentré: 45 kr
entré tillkommer

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider

Måndag-fredag: kl 10-17

Lördag-söndag: kl 10-15
Lördag 11 november stängt!
 
 
 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo