Aktuellt på stjärnhimlen
Det finns alltid nya saker att upptäcka på stjärnhimlen. På denna sida kan du läsa om planeterna. Längst ned finns en länk till en PDF över vad som är aktuellt på stjärnhimlen under 2023 och hur du gör för att se planeter, förmörkelser och kometer.
Merkurius ligger så nära solen att den bara syns några veckor per år i skymningen eller gryningen. En kikare kan vara bra att ha för att lokalisera den, men när man väl hittat Merkurius brukar det inte vara några problem att se den med blotta ögat.
Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den. Men när vi väl ser den på himlen lyser den starkare än alla andra stjärnor och planeter vilket gör att den ändå fått stjärnnamn, aftonstjärnan på kvällen och morgonstjärnan på morgonen.
Mars kallas också för den röda planeten och har fått sin färg från järn som har rostat. Egentligen syns den dock lysa svagt orange på himlen. Våra ögon är inte så bra på att uppfatta färger på natten.
Jupiter är den största planeten och den som lyser näst starkast av planeterna. Venus lyser starkare för att den ligger mycket närmare oss än Jupiter. I en liten kikare kan du se de fyra största månarna gå runt Jupiter som upp till fyra prickar på rad.
Saturnus är berömd för sina stora ringar som omger planeten. Tyvärr måste du ha en stjärnkikare eller tubkikare för att kunna se dem. Saturnus lyser förhållandevis starkt, men inte lika starkt som Venus och Jupiter. Tyvärr står Saturnus lågt på himlen och kan vara svår att se från norra Sverige.
Vill du veta när månen, solen och planeterna syns på din ort kan du gå till Astronomiska almanackor.