Aktuellt på stjärnhimlen

Det finns alltid nya saker att upptäcka på stjärnhimlen. På denna sida kan du läsa om vad som är aktuellt just nu och hur du gör för att se planeter, förmörkelser och kometer.  

 
Planeterna
Vilka planeter syns under året och hur hittar du dem? Här hittar du först allmän information om planeterna och sedan hur de syns månadsvis. Ett bra hjälpmedel för att hitta planeterna är de appar som finns att ladda ner till smarta telefoner och paddor. Sök på ”Stjärnkarta” eller ”Star map” för att hitta ett urval av appar. Sedan vänder du telefonen/paddan mot stjärnhimlen och du kan se vilka stjärnbilder och planeter som du har ovanför dig.  
 
Här hittar du först en beskrivning av planeterna. Längre ner på sidan kan du läsa om vilka planeter som syns var vid olika tidpunkter under året.

rymden_merkurius_200

Merkurius ligger så nära solen att den bara syns några veckor per år i skymningen eller gryningen. En kikare kan vara bra att ha för att lokalisera den, men när man väl hittat Merkurius brukar det inte vara några problem att se den med blotta ögat.  

 

 

rymden_venus_200

Venus kallas ibland för morgonstjärnan eller aftonstjärnan, men trots dessa namn är det en planet och lyser alltså inte av sig själv. Den får sitt ljus, precis som alla andra planeter och månen, bara för att solen lyser på den. Men när vi väl ser den på himlen lyser den starkare än alla andra stjärnor och planeter vilket gör att den ändå fått stjärnnamn, aftonstjärnan på kvällen och morgonstjärnan på morgonen.  

 

rymden_mars_225

Mars kallas också för den röda planeten och har fått sin färg från järn som har rostat. Egentligen syns den dock lysa svagt orange på himlen. Våra ögon är inte så bra på att uppfatta färger på natten.  

 

 

rymden_jupiter_150

Jupiter är den största planeten och den som lyser näst starkast av planeterna. Venus lyser starkare för att den ligger mycket närmare oss än Jupiter. I en liten kikare kan du se de fyra största månarna gå runt Jupiter som upp till fyra prickar på rad.  

 

 

rymden_saturnus_150

Saturnus är berömd för sina stora ringar som omger planeten. Tyvärr måste du ha en stjärnkikare eller tubkikare för att kunna se dem. Saturnus lyser förhållandevis starkt, men inte lika starkt som Venus och Jupiter. Tyvärr står Saturnus lågt på himlen och kan vara svår att se från norra Sverige. 

 

 

november-december 2019

Den 11 november är det Merkuriuspassage (läs mer ovan). Merkurius syns annars i gryningen lågt i sydost i månadsskiftet november-december. Från mitten av november dyker Venus upp igen som aftonstjärna i skymningen i sydsydväst. Venus syns först från södra Götaland och det dröjer fram till nyår innan den syns från norra Sverige. Den 24 november står Venus nära Jupiter, men man behöver vara i södra Götaland för att kunna se det bra. Jupiter försvinner in bakom solen i november och december, och syns längst i södra Sverige. Även Saturnus går samma öde till mötes men syns lågt i söder-sydväst i södra halvan av Sverige fram emot nyår.
 
Planeterna under 2020 
Venus kommer att synas bra som aftonstjärna under våren och som morgonstjärna under hösten. Den lyser starkare än alla andra stjärnor och planeter på natthimlen. Under hösten syns Mars starkt, framförallt i oktober då man se den lysa orange under hela natten. Merkurius syns bäst i skymningen i början av februari och i gryningen i början november. De stora gasplaneterna Jupiter och Saturnus blir svårobserverade i år där de ligger tillsammans lågt i söder. Inga förmörkelser är synliga under året från Sverige (förutom ett par där månen går in i jordens halvskugga, men de är knappt märkbara).  
 
januari-februari  
Merkurius syns i skymningen lågt i sydväst under första halvan av februari och lyser som starkast runt 10 februari. Venus lyser starkt i skymningen och dominerar stjärnhimlen lågt i sydväst. Den 27 januari står Venus nära Neptunus, men det behövs en kikare för att kunna se Neptunus. Mars syns på morgonen mycket lågt i sydöst-söder från södra Sverige, men lyser inte speciellt starkt. Jupiter och Saturnus börjar synas i sydöst i gryningen mot slutet av februari, men bara från sydligaste Sverige.    
 
mars-april  
Venus klättrar högre upp på himlen och lyser starkt i väster. Mars syns i sydost i gryningen från Götaland och södra delarna av Svealand och lyser fortfarande inte särskilt starkt. Den 20 mars passerar mars den starkt lysande Jupiter och den 1 april passerar den något starkare lysande Saturnus. Även Jupiter och Saturnus syns alltså även de upp till södra Svealand i sydost i gryningen. Jupiter lyser klart starkast av dem.    
 
maj-augusti
Under sommarmånaderna är det svårt att se stjärnorna på grund av de ljusa nätterna, speciellt från den norra delen av lander. Några av planeterna syns dock fortfarande eftersom de lyser så stark. Venus syns bra på kvällen i maj i nordväst, men närmar sig solen snabbt och kommer att vara borta fram till slutet på juni då den börjar synas på morgonen istället i nordöst. Detta gäller södra Sverige. I norra Sverige får vi vänta fram till slutet av juli innan Venus kommer fram på morgonen. Merkurius syns på kvällen i slutet av maj och början av juni i nordväst i södra Sverige. Den 22 maj står Merkurius rakt nedanför Venus. Även i månadsskiftet juli/augusti kan Merkurius ses från Götaland i nordost i gryningen. Mars syns  gryningen och går upp allt tidigare under kvällarna och lyser starkare för varje månad som går. Jupiter och Saturnus ligger mycket lågt i söder under sommaren och Jupiter lyser klart starkast av dem.    
 
september-oktober  
Venus lyser starkt i sydost i gryningen under hösten och går inte att ta miste på. Mars har ökat sin ljusstyrka och lyser starkt i öster på kvällarna. I mitten av oktober lyser den hela natten eftersom den står mittemot solen på himlen. Jupiter och Saturnus står fortfarande nära varandra i lågt i söder och kommer att gå ner under horisonten i sydväst allt tidigare på kvällarna.    
 
november-december
Under november syns Merkurius i gryningen ganska lågt ner i sydost. Venus lyser fortfarande starkt i sydost-söder i gryningen, men börjar närma sig horisonten mot slutet av året. mars lyser fortfarande ganska starkt i sydöst-söder tidigt på kvällen och mot slutet av året går den ner strax efter midnatt i väster. Jupiter och Saturnus syns tätt tillsammans tidigt på kvällen i sydväst. Den 21 december passerar de alldeles intill varandra.
 
Aktuell stjärnhimmel
På hemsidan Heavens Above kan du se en aktuell stjärnhimmel för Borlänges position. Kom bara ihåg att himlen visas för den tidpunkten som du surfar in på sidan. Vill du se kvällens stjärnhimmel fast du surfar på dagen så får du ändra tiden under stjärnkartan. Här hittar du en översättning av de latinska stjärnbildsnamnen till svenska.

Vill du veta när månen, solen och planeterna syns på din ort kan du gå till Astronomiska almanackor.

 

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr
Planetarium+entré vuxen: 140 kr
Planetarium+entré pensionär: 120 kr
 

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00 (må-lö kl 10.00-17.00)

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida