Skolutbud Borlänge

Skolprogram för Borlänges kommunala skolor
I samarbete med Borlänge kommun erbjuds kommunala skolor kostnadsfria ämnesövergripande skolprogram med lärarträffar, pedagogiska caféer och elevaktiviteter.
 
 
Här nedan presenteras skolprogrammen för respektive årskurs.

Uncategorised

Välkommen till ett riktigt klurigt och roligt jullov på 2047 Science Center i Borlänge!

Som vanligt erbjuder vi extra många aktiviteter under lovet. Det blir till exempel möjligt att bygga och programmera med LEGO, en aktivitet som aldrig upphör att locka och inspirera ung som gammal. Testa också Klimatvågen och Mineraljakten som är nya inslag i vår experimentmiljö. Du kan också gå en julig tipspromenad i lokalerna och se visningar i planetariet.

Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

ÖPPETTIDER OCH PRISER JULLOVET 2023–2024

Öppettider onsdag 27/12 till måndag 8/12: Kl. 10.00–17.00 (Stängt: 31/12, 1/1, 7/1)
Ordinarie entréavgifter gäller under jullovet: Barn 60 kr, vuxen 100 kr, pensionär 80 kr.
Planetarievisningar: 40 kr/visning + entréavgift

 

BYGG OCH PROGRAMMERA MED LEGO ESSENTIAL

Vi bygger med LEGO Essential och programmerar det vi byggt. Du kan välja mellan att bygga en racersläde åt tomtefar, en smart fyrhjuling åt tomtenissarna eller ett vindkraftverk som ger fordonen energi. Beroende på vad du bygger kan du programmera skapelserna så att de kan köra med en motor, reagera på färger, tända lampor, blinka, låta osv, osv. Roligt, kreativt och klurigt!

Tid: Onsdag 27/12–fredag 29/12, tisdag 2/1–fredag 5/6 samt måndag 8/1. Två pass per dag, kl. 10.30–12.30 samt 13.30–15.30.
Plats: Sal Stenberg
Övrigt: Drop-in. Alla åldrar, under 10 år i sällskap med vuxen.

 

PYSSELHÖRNA FÖR DE YNGSTA

Pysselhörnan för våra yngsta besökare innehåller mycket skoj att sysselsätta sig med samtidigt som de större syskonen programmerar. Det går till exempel att bygga pärlplattor, färglägga målarbilder och vara kreativ med lite annat pyssel. Vi är också tacksamma om vi kan få hjälp med att bygga julgransdekorationer av LEGO som det går att pynta vår gran med. 

Tid: Onsdag 27/12–fredag 29/12, tisdag 2/1–fredag 5/6 samt måndag 8/1. Två pass per dag, kl. 10.30–12.30 samt 13.30–15.30.
Plats: Sal Stenberg
Övrigt: Drop-in

 

EXPERIMENTMILJÖN

Vårt science center är alltid fullt av interaktiva experiment som du kan utforska och fascineras av. Roligt och lärorikt för alla åldrar! Våra teman i experimentmiljön är Människa, Teknik, Fysik, Energi och Matematik.

Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.
 

Nyhet! – Väg dina utsläpp på Klimatvågen

Med hjälp av vår nya klimatvåg kan du och din familj på ett pedagogiskt sätt se hur era olika val påverkar utsläppen av växthusgaser. Genom att lägga de olika stora påsarna på vågen blir det tydligt hur till exempel resor, matvanor och konsumtion påverkar utsläppen.
När: Varje dag
Var: Energirummet
 

Nyhet! – Leta efter metaller i Mineraljakten

För att bygga elbilar, vindkraftverk och andra elektriska mackapärer krävs många olika metaller. De finns i mineraler som bryts i gruvor. Var på jorden finns gruvorna som idag förser världen med de efterfrågade metallerna? Scanna världskartan och leta efter de mineraler som behövs för de olika lösningarna!
När: Varje dag
Var: Energirummet
 

Tips! – Upptäck en modern gruva med VR-teknik

I spelet som berättar om den moderna gruvan tar du på dig VR-glasögonen, laddar de eldrivna maskinerna, borrar, spränger och lastar malm i gruvan! Om du lyckas bra, blir du belönad med guldmynt.
När: Varje dag
Var: VR-rummet

Tips! – Bygg bilar och tävla i bilbanan

Vem bygger den snabbaste bilen? Är en tyngre bil snabbare än en lätt? Hur påverkas hastigheten av hjulens friktion? Testa dig fram och utmana familjen eller dina kompisar. Ni bygger varsin bil som ni släpper i banan och vid målgången ser ni tydligt vem som vann.
När: Varje dag
Var: I experimentmiljön till höger innanför entrén.

  

PLANETARIEVISNINGAR (FRÅN 6 ÅR)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. Under visningen Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. Filmen Solen – en levande stjärna handlar om hur vi undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi?

Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet. Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Tider planetarievisningar under jullovet:

Kl. 11.00: Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter.
Kl. 13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 15.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.

Under 2022 inleddes vårt arbete med projektet Science Kids, som ska pågå fram till 2025. Under projektet samarbetar 2047 Science Center med Svartnäsgårdens förskola och Forsaängårdens förskola i Borlänge kommun och med montessoriförskolorna Barnens hus och Dagsländan i Falu kommun. 

 

Lekfullt lärande om naturvetenskap och teknik

Projektet Science Kids har till syfte att främja lekfullt lärande inom naturvetenskap och teknik i förskolan. I en serie upptäcktsresor ska barnen utforska fenomen och begrepp i den naturvetenskapliga världen och tekniken omkring oss och det är barnens nyfikna frågor som ska styra utforskandet. 

Projektets mål är att skapa, sprida, underhålla och utveckla ett sammanhållet stödmaterial för små barns lekfulla lärande inom naturvetenskap och teknik.

 

Föreningen BUNT i samarbete med tre science centers

Projektet Science Kids drivs av föreningen BUNT (Barn Upptäcker Naturvetenskap och Teknik) tillsammans med tre Science Centers – Kreativum i Karlshamn, 2047 Science Center i Borlänge och Teknikens Hus i Luleå – vilka var och en samarbetar med förskolor i två närliggande kommuner. Projektet genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

 

Material för att stimulera samtal i hemmen

Webbplatsen www.sciencekids.se presenterar under våren 2023 pedagogisk dokumentation om barnens upptäcktsresor, avsedd för förskollärare, samt ”föräldraversioner” av dessa för att stimulera fortsatta samtal i hemmen.

 

Inspirerande eftermiddag tillsammans med många av Falu kommuns stödfunktioner.

Välkommen till en eftermiddag med rymdtema! 23 januari kl. 15.00–17.00 presenteras NTA Skolutvecklings nya prova på-uppdrag Människan i rymden. I samband med presentationen hålls även två korta inspirationsföreläsningar med professorerna Christer Fuglesang och Anders Ynnerman. Alla som är intresserade är välkomna att delta!

 

Välkommen till presentation av Människan i rymden

Vad: Livesänd presentation av prova på-uppdraget och inspirationsföreläsningar om rymden som hålls av Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och Christer Fuglesang, professor i rymdfart vid KTH och Sveriges första astronaut.
Plats: Digitalt via Zoom.
Datum: 23 januari 2023
Tid: 15.00–17.00
Sista anmälningsdag är 20 januari: Länk till anmälningsformulär

Alla som är intresserade är välkomna att delta.
Frågor om den digitala presentationen: sara.wennergren@ntaskolutveckling.se
Kontaktperson 2047 Science Center: Frida Hallmans

  

Människan i rymden

Uppdraget Människan i rymden och är ett teknikuppdrag för lågstadiet. Pedagoger från 2047 Science Center har deltagit i arbetet med att ta fram uppdraget tillsammans med NTA Skolutveckling och ESERO Sverige.

Syftet med uppdraget är att väcka nyfikenhet, intresse och lust att lära mer om programmering och rymden. Genom att arbeta med uppdraget får eleverna en inblick i hur människans nyfikenhet och behov har fungerat som drivkraft för teknikutveckling och för att utforska rymden. 

Eleverna får dessutom utveckla sina kunskaper i programmering med hjälp av programmeringsspråket Scratch. Scratch är ett visuellt programmeringsspråk för barn som utvecklas av forskargruppen Lifelong Kindergarten under MIT Media Lab. Med ett visuellt programmeringsspråk skapas program genom att pussla ihop grafiska kodblock på ett sätt som påminner om att bygga LEGO. På detta vis kan barn lära sig den logiska strukturen bakom programmering utan att behöva skriva kod.

Prova på-uppdragen har tagits fram för att de som ännu inte är medlemmar i NTA Skolutveckling ska kunna pröva på NTA:s arbetssätt. Uppdragen går bra att använda även om man redan arbetar med NTA.

Prova på-uppdraget Människan i rymden är tillgängligt via NTA Skolutvecklings webbplats

 

Om NTA Skolutveckling

NTA är ett skolutvecklingsprogram inom naturvetenskap, teknik och matematik. Programmet vänder sig till skolans huvudmän (kommuner och fristående skolor/förskolor) och erbjuder teman som utgår från kursplanerna i ett eller fler av ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik. Cirka hälften av alla kommuner i Sverige är medlemmar i NTA Skolutveckling. I Dalarna är samtliga kommuner förutom Orsa och Älvdalen medlemmar.

Mer information om NTA Skolutveckling finns på ntaskolutveckling.nu
Läs mer om 2047 Science Centers arbete med NTA i Borlänge och Falun.

 

Om Esero

ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen. Syftet är att öka barns och ungdomars intresse för och kunskap inom STEM-ämnena, det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

Mer information om Esero finns på esero.se

 

Från och med 22 augusti har vi nya öppettider. Du hittar dem längst ned på sidan. Vid skollov kan andra öppettider förekomma. Vi brukar lägga ut information om varje skollov ett par veckor för lovet börjar.

Välkommen till ett kreativt påsklov på 2047 Science Center! Här kommer du att få konstruera, bygga, programmera och utforska alla spännande experiment.

Planetariet har tre visningar varje dag, och är du även intresserad av vad som händer under jord ska du testa VR-spelet om moderna gruvor.

Som vanligt är experimentmiljön fylld med interaktiva experiment som du kan utforska och fascineras av.

Detaljerat program med tider för respektive aktivitet presenteras längre ned på sidan.

Öppettider under påskhelgen och påsklovet vecka 14

Skärtorsdag: 10.00–16.00
Långfredag: Stängt
Påskafton: 10.00–17.00
Påskdagen: Stängt
Annandag påsk: 10.00–17.00
Tisdag 2/4–lördag 6/4: 10.00–17.00

 

Priser

Ordinarie entréavgifter gäller under påsklovet: Barn 60 kr, vuxna 100 kr, pensionär 80 kr.
Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

Experimentmiljön

På 2047 Science Center finns en experimentmiljö fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Du kan bland annat väga dina utsläpp på Klimatvågen, leta efter metaller i Mineraljakten, upptäcka en modern gruva med VR-teknik och bygga bilar och tävla i bilbanan. Roligt och lärorikt för alla åldrar!

Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

 

Bygg och programmera ett larm för påskharen

På den här workshopen får du bygga ett larm med hjälp av LEGO. Programmera så att larmet signalerar när påskharen gömmer påskäggen.

Tid: Tisdag 2/4-fredag 5/4, kl. 10.30-11.30, 11.45-12.45, 13.15-14.15 samt 14.30-15.30
Plats: Sal Stenberg
Övrigt: Max 40 deltagare. Gratis biljett hämtas i kassan. Först till kvarn.

Pyssla och konstruera

Bygg en bro med 4DFrame, ett flexibelt, roligt och färgsprakande material som kan användas för att ta vara på uppfinnarglädje och kreativitet. På den här workshopen kan du även använda LEGO som byggmaterial. Av våra yngsta besökare behöver vi hjälp med att smycka vår lampa med pärlplattor.

Tid: Tisdag 11/4–fredag 14/4, kl. 10.30–12.30 samt 13.30–15.30.
Plats: Sal Fuglesang
Övrigt: Drop-in
 

Testa LEGO-programmering

Lär dig programmera med LEGO. Med hjälp av blockprogrammering på iPads kan du styra dina LEGO-byggen. Vi använder LEGO Education SPIKE Essential som passar alla åldrar.

Tid: Lördag 30/3, måndag 1/4 samt lördag 6/4 kl. 10.30-12.00 samt 13.30-15.00
Plats: Sal Stenberg
Övrigt: Drop-in in i mån av plats. Max 40 deltagare. Först till kvarn.

Planetarievisningar dagligen lördag 30/3–lördag 6/4 (från 6 år)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. I Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. I filmen Solen – en levande stjärna undersöker vi solen. Hur är solen jämfört med andra stjärnor? Hur producerar solen all sin energi?

Kl. 11.00 Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
Kl. 13.00 Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 15.00 Solen – en levande stjärna (film) Cirka 25 minuter.

Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet. Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Kostnad planetarievisning: 40 kronor (utöver entréavgift). Biljetter köps/bokas i receptionen på 2047 Science Center. Först till kvarn! 

Välkommen till ett klurigt sportlov på 2047 Science Center! Här kommer du att uppleva många intressanta fenomen och aktiviteter. Du kan till exempel programmera med Lego, uppleva rymden i vårt planetarium och göra spännande experiment i fysiklabbet!

Även i år smygstartar vi med vissa aktiviteter för de som har sportlov redan vecka 8, och vecka 9 växlar vi upp ytterligare med mer av allt!

 

Öppettider och priser:

Öppettider under vecka 8: tisdag–fredag kl. 10.00–16.00 samt lördag kl. 10.00–17.00.
Öppettider under vecka 9: måndag–lördag kl. 10.00–17.00.
Ordinarie entréavgifter gäller under sportlovet: Barn 60 kr, vuxna 100 kr, pensionär 80 kr.

Nyfikna människor i alla åldrar är välkomna, men barn under 10 år ska delta i vuxens sällskap.

 

Experimentmiljön

På 2047 Science Center finns en experimentmiljö fylld med interaktiva experiment som du kan utforska, upptäcka och fascineras av. Du kan bland annat väga dina utsläpp på Klimatvågen, leta efter metaller i Mineraljakten, upptäcka en modern gruva med VR-teknik och bygga bilar och tävla i bilbanan. Roligt och lärorikt för alla åldrar!

Läs mer om allt spännande på webbsidan om experimentmiljön.

  

Programmering med Lego Spike Essential

Bygg spännande modeller efter instruktioner och gör kluriga programmeringar. Du kan få legobyggen att röra på sig, låta och blinka med hjälp av motorer och sensorer.

Tid vecka 8: tisdag 20/2–fredag 23/2, kl. 14.00–15.30, lördag 24/2 kl. 14.00–15.00
Tid vecka 9: måndag 26/2–fredag 1/3, kl. 10.30–12.30 samt 13.30–15.30, lördag 2/1 kl. 14.00–15.00 
Plats vecka 8: Sal Strömme, våning 2
Plats vecka 9: Sal Fuglesang, våning 2
Övrigt: Drop-in, max 30 deltagare åt gången. Alla åldrar, under 10 år i sällskap med vuxen.

 

Spänning i fysiklabbet

Under sportlovet vecka 9 skapar vi ett fysiklabb där du kan göra mycket spännande. Du kan till exempel utforska statisk elektricitet, bygga solcellsbilar, koppla el och bygga en elektromagnet.

Tid:  Vecka 9, måndag–fredag kl. 10.30–12.30 samt 13.30–15.30
Plats: Sal Strömme, våning 2
Övrigt: Drop-in, max 30 deltagare åt gången. Alla åldrar, under 10 år i sällskap med vuxen.

   

Planetarievisningar (från 6 år)

Upplev rymden i våra planetarievisningar! I filmen Astronaut får du lära dig om hur det är att leva i rymden som astronaut. I Solsystemet guidas du av en av våra kunniga guider och du får även se stjärnbilderna på vår stjärnhimmel. I filmen Rymdresan berättar Sveriges första astronaut Christer Fuglesang om sin resa mot rymden och livet på den internationella rymdstationen ISS. Planetarievisningarna passar alla som är 6 år och äldre, eftersom yngre barn ofta har svårt att sitta still i planetariet under hela programmet.

Läs mer om filmer och planetarieprogram på webbsidan om planetariet.

Tider planetarievisningar tisdag–fredag vecka 8:
Kl. 13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
 
Tider planetarievisningar lördag vecka 8, 24/2:
Kl. 11.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
Kl. 13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
 
Tider planetarievisningar måndag–fredag vecka 9:
Kl. 11.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 12.00: Rymdresan (film) Cirka 30 minuter.
Kl. 14.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
Kl. 15.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
 
Tider planetarievisningar lördag vecka 9, 2/3:
Kl. 11.00: Astronaut (film) Cirka 25 minuter.
Kl. 13.00: Solsystemet (visning med planetarieguide) Cirka 40 minuter.
 
Kostnad planetarievisning:
40 kronor (utöver entréavgift).
Biljetter köps/bokas i receptionen på 2047 Science Center. Först till kvarn! 
 

Projektet Science Dalatour fokuserar på att stärka digital och teknisk kompetens hos lärare och elever i Dalarna

Science Dalatour är ett projekt som fokuserar på att stärka digital och teknisk kompetens hos elever och lärare på låg- och mellanstadiet. Lärare erbjuds fortbildning och elever får lektioner i kreativ och praktisk programmering. Tack vare Leksands Sparbanks insatser för bygden kan nu pedagoger från 2047 Science Center ta Science Dalatour till Rättvik, Gagnef och Leksand.

Uppskattat projekt i södra Dalarna 

Hösten 2021 till våren 2023 drevs Science Dalatour i kommunerna Säter, Hedemora och Avesta där det var ett uppskattat projekt. Våra pedagoger höll i totalt 150 aktiviter med nyfikna elever och engagerade lärare. Projektet drevs då med stöd från Södra Dalarnas Sparbank.

 

Science Dalatour i Rättvik vårterminen 2024

Kreativ programmering på schemat

Eleverna får lära sig grunderna i programmering med hjälp av LEGO Education i ett utmanande och lärorikt upplägg som leds av pedagoger från 2047 Science Center.

I årskurs 1–3 kommer vi att jobba med temat Vår stad med hjälp av LEGO WeDo 2.0. Eleverna får bland annat bygga och ­programmera ett vindkraftverk.

Eleverna i årskurs 4–6 får jobba med det mer avancerade LEGO-materialet Spike Prime. Temat är Framtidens fordon. ­De kommer att programmera ett fordon som ska ta sig runt Siljan och utföra ett antal uppdrag.

Lektionerna ska väcka intresse för teknik och natur­vetenskap. Vi vill stärka elevernas tekniska självförtroende med lustfylld programmering och i förlängningen bidra till den framtida kompetensför­sörjningen inom naturvetenskap och teknik.
 

Fortbildning för lärare

Inför lektionerna erbjuds alla lärare i årskurs 1–6 fortbildning i programmerings­materialet WeDo 2.0 eller Spike Prime. Lärarna får även tips och idéer på hur de kan arbeta ämnes­övergripande. Lektionerna är planerade utifrån centralt innehåll i läroplanen (Lgr22). Lektionerna är även kopplade till ­Agenda­ 2030 genom att vi utgår från Mål 11 – Håll­­bara städer och samhällen samt Mål 7 – Håll­bar energi för alla.

Lån av material utan kostnad

Allt material som behövs för fortbildning och lektioner tillhandahålls kostnadsfritt av 2047 Science­­ Center. Under perioden vecka 15–23 får skolorna även möjlighet att låna ­materialet­ (en vecka per skola) som använts under lektionerna.

Det här ingår i Science Dalatour

- Fortbildning för lärare i åk 1–6, cirka 2 timmar.
- Programmeringslek­tioner för samtliga klasser åk 1–6, cirka 1–1.5 timmar per tillfälle.
- Lektionsförslag för ämnesövergripande undervisning.
- Utlåning av lektions­material från LEGO Education. En vecka per skola under perioden vecka 15–23 2024.
  

Lekfullt lärande med LEGO Education

LEGO Education är en väl genomarbetad lösning för undervisning av programmering i skolan. När eleverna jobbar med upp­gifterna får de tillsammans utforska, lösa problem och analysera orsak och verkan samtidigt som de får förståelse för kodning. Programvaror och ytter­ligare information om LEGO Education finns på: education.lego.com/sv-se 

Science Dalatour i media

Här har vi samlat några länkar till publiceringar om Science Dalatour. När vi startade upp Science Dalatour i Säter hösten 2021 fick vi besök av både TV, radio och tidningar. Via länkarna nedan går det att både se, läsa och höra mer om projektet och vad eleverna tycker om aktiviteterna.

"Robotbygge ger kompetens: Kul, men klurigt” – Falu Kuriren, 2024-02-21

"Bodaeleverna först ut i projektet Science Dalatour Siljansbygden" – Siljan News, 2024-02-21

"Projektet Science Dalatour ska stärka digital och teknisk kompetens" – IT-pedagogen, 2023-11-28

"Grundskoleelever får lära sig dataprogrammering" – Radio Siljan, 2023-11-27

"Robotprogrammering ska få bygdens elever mer intresserade av naturvetenskap och teknik" – Siljan News, 2023-11-24

"Robotar på schemat ska säkra framtiden i programmeringsyrket" – P4 Dalarna, 2021-10-27

"Mellanstadieeleverna i Gustafs lär sig programmera robotar – ska väcka intresset för teknik" – SVT Dalarna, 2021-10-13

"Robotprogrammering står på schemat: – Svårt men roligt" (PDF)  – Annonsbladet, v.46 2021

"Roligt med robotar – här lär sig eleverna programmering" (PDF) – Södra Dalarnes Tidning, 2021-10-16
 

Anmälan

För anmälan och ytterligare information kontakta projektledare och ansvarig pedagog Linda Axelsson Karlqvist.
Telefon: 0243-42 02 01
E-post: linda.axelsson-karlqvist@2047.nu

Fakta om Science Dalatour

Projektet Science Dalatour har som mål att tillgängliggöra teknik för alla och på så vis stärka innovationsförmågan och attraktiviteten inom ämnesområdet i Dalarna. Science Dalatour fokuserar på att stärka digital och teknisk kompetens hos skolelever och lärare, vilket på lång sikt kommer att bidra till ett bättre rekryteringsläge för att kompetenssäkra inom områden där vi idag vet att det råder brist på arbetskraft. Vi måste jobba på bred front för att regionen och landet ska kunna vara i teknisk framkant genom att efterfrågade och rätt kompetenser kan tillsättas framledes.

I Rättvik, Gagnef och Leksands kommun finns det totalt cirka 100 klasser i årskurs 1–6. Projektet strävar efter att besöka alla klasser under projekttiden.

Science Dalatour genomförs av 2047 Science Center med stöd från Leksands Sparbank.

 

sidfot Science Dalatour Siljan

 

Skolor

2047 Science Center har en stor verksamhet riktad mot skolans alla stadier. Borlänge kommun och Falu kommun har skolavtal med 2047 Science Center. Vi erbjuder både ämnesövergripande elevprogram och fortbildning av pedagoger för att stärka deras kommunala skolor inom programmering, naturvetenskap och teknik.

2047 Science Center är kommunal samordnare för NTA Skolutveckling i Borlänge och Falun. NTA erbjuder förskolan och grundskolan ett koncept för skolutveckling med syfte att stimulera nyfikenheten och öka intresset för naturvetenskap och teknik.

Självklart är även skolor som inte omfattas av avtalen med Borlänge kommmun och Falu kommun är välkomna till 2047 Science Center! Tillgängligt utbud och priser presenteras på sidan om skolbesök.

Pre-book Saturdays

2047 Science Center is open Monday to Saturday. Due to Covid-19 (Corona virus), our opening hours is under controlled forms and our utmost priority is the safety of our staff and visitors. Therefore a limitation of visitors is in place, and we strongly recommend pre-booking on Saturdays to ensure your spot in the exhibition and planetarium. Pre-book your visit http://px.nu/hrd3l.Klick on "Läs mer" to read more. There's no pre-booking required Monday to Friday.

Det händer att nöjda besökare skickar en hälsning. På den här sidan har vi samlat några av dem:

  • "Jag vill verkligen hylla er för hur ni arbetar i dessa tider. Superbra uppstyrt med besökare. Och det kändes fräscht att gå runt hos er, jag vill ge en ros till Håkan som gav oss en otrolig och fantastisk upplevelse i planetariet. Otroligt bra gjort!! Vi är så nöjda över dagen!". Familjen Sandh
  • Vi vill gärna dela med oss om det här blogginlägget: resfredag.se/2047-science-center-framtidsmuseet/ från Annika Myhre som driver bloggen resfredag.se/

 

Ensam är inte alltid stark! Många företag, institutioner och andra har sett fördelarna med att samarbeta med 2047 Science Center. Vi delar, med våra samarbetspartners, en vilja att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland barn och unga. Vi delar också viljan att säkra den framtida tillgången på arbetskraft i vår region. Vi samarbetar med små och stora företag, högskolor, science centers och stiftelser. Vill ni samarbeta med 2047 Science Center? Kontakta då oss. Kontaktuppgifter hittar du här.

Från jorden mot universum - ny planetariefilm

Natthimlen är både vacker och full av gåtor. Följ med på en upptäcktsresa i både tid och rum där astronomer tittar uppåt och försöker förstå vad de ser. I dag finns det både mark- och rymdbaserade teleskop som samlar in universum ljus, inte bara synligt ljus utan även infrarött ljus, radiovågor och röntgenvågor. Med hjälp av dessa tittar vi på solsystemets planeter, supernovor och svarta hål, stjärnhopar, nebulosor och galaxer. Vi bor i ett fantastiskt universum. Varje gång vi tror vi förstår den värld vi lever i överraskar universum oss med nya gåtor och mer komplexitet.

Film i planetariet, 30 minuter. Svenskt tal.

Trailer för filmen

 

 

 
Priser 
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxnen: 100 kr
Pensionär: 80 kr
 
PLANETARIET
40 kr/visning + entréavgift
Åldergräns; 6 år och uppåt
 
Öppettider påsk 2024
Skärtorsdag: 10.00–16.00
Långfredag: Stängt
Påskafton: 10.00–17.00
Påskdagen: Stängt
Annandag påsk: 10.00–17.00
Tisdag 2/4–lördag 6/4: 10.00–17.00
Ordinarie öppettider
Måndag; Stängt
Tisdag–fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-17.00
Söndag: stängt
 

Opening hours Easter Holiday 2024
Thursday 28/3: 10.00–16.00
Friday 29/3: Closed
Saturday 30/3: 10.00–17.00
Sunday 31/3: Closed
Monday 1/4: 10.00–17.00
Tuesday 2/4–Saturday 6/4: 10.00–17.00
Rgeular opening hours
Monday: Closed
Tuesday-Friday: 10 am – 4 pm
Saturday: 10 am – 5 pm
Sunday: Closed
 
 

 

Kontaktuppgifter:
Post- och leveransadress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
 
Tel:
0243-79 39 00
Telefonväxeln är öppen under öppettiderna till vänster

E-post:
info@2047.nu

Personal

Faktureringsinformation


2047SC hemsida