Innovationskraft

Högstadieelever och dalaföretag tar sig gemensamt an framtidens utmaningar

170 elever från åk 9 i Borlänge, har under våren jobbat med att lösa tekniska utmaningar för ett tiotal företagoch organisationer från Dalarna. Måndagen den 28/5 mellan kl 8.30 – 11.00 presenterade eleverna sina resultat.

Projektet Innovationskraft genomförs för andra gången i regi av 2047 Science Center. Projektet handlar om samverkan mellan näringsliv och skola. Det betonar också vikten av innovation och nytänkande, samtidigt som det ger eleverna en inblick i näringslivets utmaningar och villkor.

 

Företagen ger ungdomarna uppdrag som grundar sig på verkliga utmaningar som företagen själva av någon anledning inte har haft möjlighet att jobba med, eller där de vill ha ytterligare infallsvinklar och tankar för att komma vidare i sitt eget arbete.

”Är det på riktigt så är det viktigt”, är en devis som styr mycket av den verksamhet som 2047 Science center har.
- När ungdomarna får ett verkligt uppdrag som handlar om att minska matsvinnet, hitta nya sätt att organisera framtidens transporter eller bekämpa ogräs utan att använda gifter så får de en annan motivation än om de ska göra fiktiva uppdrag i en skolbok, säger Lisen Vogt som är projektledare hos 2047 Science Center.
- Uppdragen är ämnesövergripande och har ett teknikfokus samtidigt som alla uppdrag har en tydlig koppling till De Globala Målen.

Några exempel på företag som medverkar är Borlänge Energi som bett eleverna ta fram lösningar för att minska matavfallet och Monark Exercise som har levererat en uppgift att fundera över framtidens cykel. IT-bolaget Nethouse som jobbar med att utveckla nya tjänster med hjälp av Hololens har bett eleverna att fundera kring frågan ”Hur kan vi med hjälp av Hololens öka människors miljömedvetande och förbättra deras beteende i vardagen gällande miljön”.

Elever, företag och organisationer möttes i Fryshuset, för att sedan gå till 2047 Science Center och Galaxen för att redovisa i mindre grupper. Innan de lämnade Fryshuset höll Mari Jonsson Barn- och bildningsnämndens ordförande ett fint invigningstal.

Priser
ENTRÉ
Barn: 60 kr
Vuxna: 100 kr
Pensionär: 80 kr

PLANETARIET
Planetarium+entré barn: 100 kr

Planetarium+entré vuxen: 140 kr

Planetarium+entré pensionär: 120 kr

MER INFO
Mer info om tider och priser
Priser för skolklasser

Öppettider
Måndag-fredag: kl 10-17
Stängt måndag 27 augusti
Closed Monday August 27

Lördag-söndag: kl 10-15

 

 
Kontaktuppgifter:
Besöks- och leveransdress:
Jussi Björlings väg 25
784 32 Borlänge
(Galaxen)

Postadress:
Box 901
781 29 Borlänge  

Tel:
0243-79 39 00

E-post:
info@2047.nu

Framtidsmuseet Logo